Kulutusluotto

Kulutusluotto on laina, joka maksetaan myönteisen lainapäätöksen jälkeen lainansaajan tilille heti kertaluontoisesti. Kulutusluotto voidaan myöntää ilman takaajia tai vakuuksia. Blues lainapalvelussa kerromme, miten kulutusluotto haetaan ja mihin tarkoitukseen kulutusluoton voi käyttää?

Alla olevasta taulukosta löydät vakuudettomat kulutusluotot.

Kulutusluotto sopii monenlaiseen käyttötarpeeseen

Kulutusluotto haetaan tyypillisesti kulutustarkoitukseen. Tällä tarkoitetaan, että laina käytetään esimerkiksi auton, veneen tai moottoripyörän ostoon. Kulutusluoton voi käyttää myös muun muassa asunnon remontoimiseen, huonekalujen hankintaan tai vaikka kesähäiden järjestämiseen.

Kulutusluottoa varten hakija ei tarvitse vakuuksia tai henkilötakausta, joten lainan voi hakea yksin. Tämä lainajärjestely on monelle selkeä ja hyvä vaihtoehto, koska lainanhakijan lähipiiristä ei välttämättä löydy sopivaa takaajaa tai henkilö ei halua ottaa lainalleen takausta.

Kulutusluotto pääpiirteittäin:

  • Lainasummat alkaen 100 euroa aina 60 000 euroon saakka
  • Lainaa varten hakija ei tarvitse vakuuksia tai takausta
  • Lainan takaisinmaksuaika riippuu haetusta lainasummasta ja on väliltä 1 – 20 vuotta
  • Myönnetyn lainan lainansaaja saa käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla mihin haluaa
  • Kulutusluoton korko alkaen 4,19 %

Suosituksena on, että tarvittava laina kannattaa aina kilpailuttaa mahdollisimman monen pankin ja rahoitusyhtiön välillä. Lainan kilpailuttaminen auttaa hahmottamaan paremmin, mistä löytyy hakijalle halvin laina. Halvimman kulutusluoton löytää vertailemalla lainoja todellisen vuosikoron ja muiden lainaehtojen perusteella. Lainavertailu kannattaa aloittaa ottamalla avuksi lainojen vertailuun ja kilpailuttamiseen erikoistunut palvelu. Kyseisiä lainanvälityspalveluita ovat Fiksulaina sekä Varmalaina. Molemmat palvelut löydät taulukosta.

Käyttämällä kyseisiä palveluita lainahakijan ei tarvitse täyttää moneen paikkaan lainahakemusta, vaan lainan kilpailuttaminen tapahtuu palvelussa täyttämällä yksi hakemus. Palvelu välittää hakijan jättämän lainahakemuksen noin 25 pankille ja rahoitusyhtiölle kilpailutettavaksi, jotka omien lainahakukriteereiden perusteella jättää lainatarjouksensa hakijan vertailtavaksi. Lainanhakemuksen täyttäminen tai lainatarjousten vastaanottaminen kyseisiä palveluita käyttämällä ei maksa mitään eikä sido hakijaa mihinkään lainasopimukseen.

 

Kulutusluotto ilman takaajia tai vakuuksia

Kulutusluotto on vakuudeton laina, jota varten hakija ei tarvitse henkilötakausta tai muita vakuuksia. Kulutusluoton myöntämisen ehtona ei useinkaan ole vakuuksien saaminen, vaan lainan myöntämisen perusteena arvioidaan aina hakijan omia tuloja suhteessa lainasummaan ja maksuaikaan.

Lainaa varten hakija saa halutessaan ottaa toisen yhteisvastuullisen lainanhakijan. Kun laina haetaan yhdessä toisen henkilön kanssa pienenee lainanmyöntäjän luottotappioriski, joten he voivat tarjota lainaa alhaisemman lainakorolla ja paremmilla lainaehdoilla. Tällöin kuitenkin molempien hakijoiden maksukyky tulee olla hyvä.

 

Kulutusluoton hakuvaatimukset

Hakijan tulee olla vähintään 18 vuotta täyttänyt henkilö, jolla on Suomen kansalaisuus tai hän on asunut Suomessa vakituisesti vähintään kolme vuotta. Hakijalla tulee olla riittävä maksukyky sekä säännölliset tulot. Tulot voivat tulla joko eläkkeestä tai palkkatyöstä. Jossain tapauksissa myös työtön voi saada kulutusluottoa, mutta usein vähimmäisvaatimuksena on toinen rinnakkaishakija, jolla on parempi maksukyky ja säännölliset tulot.

 

Kulutusluoton korko ja kulut

Kulutusluoton korko määräytyy haetun lainasumman sekä luotontarjoajan tekemän luottoarvion mukaan. Lainan korkoon vaikuttaa hakijan maksukyky sekä lainasumman määrä ja maksuaika. Mitä paremmaksi lainantarjoaja hakijan maksukyvyn arvioi, sen alhaisemmalla korolla pankki tai rahoitusyhtiö voi kulutusluottoa tarjota.

Alhaisimmillaan kulutusluoton korko voi olla 4,19 %. Koron lisäksi pankit sekä rahoitusyhtiöt voivat periä lainasta muita kuluja ( avausmaksu, nostopalkkio, tilinhoitomaksu yms.) korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Lainalaskurin avulla lainanhakijan on selkeämpi hahmottaa, miten lainasumma ja maksuaika vaikuttaa mahdollisesti hänelle tarjottavaan lainaan. Laskurin antama arvioi on kuitenkin aina suuntaa-antava, joten saadakseen tarkan arvioin lainansa kuluista hänen tulee pyytää maksuttomalla lainahakemuksella lainatarjous.